Thursday, January 15, 2009

Rendang oh Rendang...

Bueno Diaz,


Akhirnya berkat kesabaran dan ketekunan i untuk menyahut cabaran Abang Rahman (siapa dia itew Abang Rahman...hanya i je yg tau) i berjaya masak rendang daging untuk dia n kekawan selahar dia...yg peliknya setelah berkali-kali i campak2 n pijak2 daging tu dalam bilik air n celup2 dia dalam larutan Harpic Power untuk melembutkan dia.. tetap tak lembut2 jugak daging tu...last2 malam tadi lepas balik dari keje terus aku membuka acara masak memasak rendang...dan akhirnya tepat 11.30 malam rendang itew siap terhidang dengan jayanya...hehehe satu misi dah selesai...pagi tadi untuk melengkapkan misi ini i bawak rendang itew ke opis...orang yg pertama tau mestila Si Mulut Puaka Siti Sarah...kecoh mulut dia atas bawah berkate-kate dan memanggil2 manusia sekelian alam untuk makan bersama rendang itew...hahahaha...jimat sore aku tak payah jadi P.A System memandangkan dah ade alat siaraya bergerak dalam opis ni...kite bermula ngan abang kerul selaku Ketua Bloggers Cawangan Penyelidikan...dia kate ok..sedap......beralih pula pada Sarah...dia kate...noq very the rasa rendang kangkang ko...tah dari mane dia tau rendang tu dikangkangkan..fitnah semate..i skipping je atas rendang tu malam tadi...seterusnya P.A bos i Dak Kecik Wana...tak sangka laa Cik Fa pandai masak...ayat very the propa..konsep2 nak tunjuk mulia n berbudi bahasa...next we go to Abe Comel Farid Esa...dia terdiam bisu sambil terkulat2 (i tau daging tu liat) kemudian berkata..ade dua sebab kalo orang tu rasa makanan dia terus diam..sama ada sedap atau hancur lahar rasanya...so i guess mesti laa SEDAP.... tengok laa air kaki siapa....n yang paling i admire sekali komen adalah dari Abang Rahman... dia kate memang rasa rendang minang...ala sudah urang awak yang masak...kalo indak sadap yo indak la itu urang minang jo kato nyo...Udo Rahman indak tau lapeh yo mamasak adiak tabariang panek...tolong urut lehhh...tapi pujian Abang Rahman hanya sekejap pastu dia demand memacam...tunggu la satu hari nanti dia yg akan i rendangkan...pastu si Wana pas mangkuk rendang tu pada Kak Mas n Kak Ema...dan dengan tak disangka diorg bawak rendang tu naik n letak kat bilik pantry...hamek...kakak2 sekalian alam sudah merasainya....inner shine mate diorg...cuma i risau kekalo ade yg mintak i jadi menantu....larikkkkkkkkkkkkkkkkkkk....tak sanggup i uolsssss.... STOP RITE NOW....

12 comments:

cik_ah82 said...

weh, blah la ko!
macamana ko tau atas bawah aku berkata2..?hehe
sebanarnya, ko tatau cite selepas tu weh..aku qasa farid esa terus terdiam sampai skang ni coz mulut dia dh mula tumbuh ulser panahan rendang tu..tp besh jugak, disebabkan rendang ko tu, aku berak dengan lancar skali uols..nyaman sehh..hehe
p/s: nampaknya dalam entry ko kali ni begitu mengambil berat akan rahman cu kan??hhmm, i wonder y..haha

cik_ah82 said...

then, aku qasa abg onggon luruh bulu ketiak dia coz masa dia makan rendang tu aku dh nampak dia tergaru2 ketiak dia..hauahuahua

WorldPeace said...

rasanya...itulah penangan dagiing yang direndam dengan larutan pekat Harpic Power...

eDrYaNa said...

wahhh!! nmpk cam sedap je rendang daging tu?? tp boh dlm 'polisterin' je..xde ke mangkuk 'tupperware' or 'tipuware' ker?? nmpk mcm beli di kedai2 mamak yg berhampiran plak..

p/s : mak pn agak kompius gak, y name 'rahman cu' d highlight kn di sini?? adakah dia tu tuan empunya lembu yg dikorbankn itew??

eDrYaNa said...

ooo..baru i prasan u..yg tu bkn 'mangkuk polisterin'..itu adalah 'pinggan perex makcik mary kn?'...bagus2! br x nampak cam beli..;-D

p/s : agak2 bole x u post barang seketui dua ke court i nih??

WorldPeace said...

wah i berjaya create controversy dengan memasukkan nama abg rahman kat sini...nak tau nape...tunggu episod seterusnya...

khairul onggon said...

rahman memang selalu jadi bahan perkotak-katikkan sejak azali lagi.. hahaha..

I balik rumah tadi terus minum air cuci akurium tu.. selamat dan bersih.. hahahaha...

Tapi tak apa.. untuk siri X-Factor yang kedua, kena wat daging ayam plak.. Rasa-rasa boleh masak ke?? ke beli kedai mamak hahaha..

Hanya bloggers2 tegar je yg terselamat dari kecirit-biritan iteww hahaha..

khairul onggon said...

wah.. cik ah... besok kita ukur bulu ketiak sape paling berjurai hahahaha..

irbika said...

amboi...amboi pakat merasa rupanya, awatlah cek tertinggai, nyesal tak try masa tu, ingatkan cik sarah yang masak tak pun beli, betui rupanya... ader bakat lah u, hati-hati hari tu ader terdengar kat pantri..."kalau cam ni lah sedap, memang sah lah dia jadi menantu aku! kena bodek rapat ni!" so, pas ni tengoklah yer, sesaper yang ngendeng rapat semacam tu, tandanya...? hehehehe

WorldPeace said...

yer ke kak irra...larikksss la macma ni...

khairul onggon said...

Hi.. U hav been tagged.. sila kutip hutang tag anda di blog onggon dengan kadar segera.. follow the instruction k..

AmirFX said...

sedap rendang itewww.... lama dah tak masak rendang...huahuahuaa...