Thursday, May 14, 2009

Search n Destroy (Borneo Edition) Finale

Yang ditunggu2 dah tiba....
p/s : Penyingkiran sememangnya ada...kejutan pun ada...yang pastinya mesti ada yang tak berpuas hati....buka keputusan saya seorang...tapi keputusan adalah hasil perbincangan...pada yang rasa bertuah dapat ke tempat yang diinginkan...i wish enjoy this moment...but dun forget such thing doesn't last forever.....

Pasukan ke Sabah (Bahagian Tawau & K.K)
Penyelia:
MCH

Penemuduga:
Abe Kerul
Hadi
Farid Kecik

Pasukan Ke Sabah (Bahagian Sandakan & K.K)
Penyelia:
En Hassin

Penemuduga:
Abe Rahman
Umi
Suzaima

Pasukan Ke Sarawak (Bahagian Miri dan Kuching)
Penyelia:
@lias

Penemuduga:
Raja
Shah
Felix

Pasukan Ke Sarawak (Bahagian Sibu dan Kuching)
Penyelia:
Hussin

Penemuduga:
Cik B
Cheah
Masniah

Tersingkir :
Kak Diana
Kak Ida

* dun worry..this coming september another research will be conducted...maybe both of u will have a chance to go to east malaysia this time....and others will be eliminated from the list....

Tuesday, May 5, 2009

Search N Destroy (Borneo Edition) Part 2



Hola semua Search n Destroy yang berada di zon memasing....

Penyelia yang ke Sabah:

MC HAMMER (MCH)

MR Hassin

Penyelia ke Sarawak:

ABE HUSSIN

@LIAS RAJAB

Ahli- ahlinye adalah...jeng jeng jeng......

Ke Sabah (Bahagian Tawau n Sandakan n Kota Kinabalu)

&

Ke Sarawak (Bahagian Miri dan Sibu n Kuching)

Ko hengat sesenang ke mek nak bgtau....laharsssssskan diri korang memasing dulu....

p/s : Pasti n sesungguh pasti adanya PENYINGKIRAN....

Monday, May 4, 2009

Search N Destroy (Borneo Edition)

Hola everybody,

Latest list Search n Destroy members ke Sabah n Sarawak masih dalam penelitian Majlis Council...Tapi i dah dapat rasakan akan ade perubahan yang agak drastik bakal berlaku...mungkin juga akan terdapat sebarang penyingkiran di saat-saat akhir....untuk makluman terkini siapa yang akan ke Sabah n siapa yang akan ke Sarawak nanti kan jawapan dalam minggu hadapan...

Chowww...

Thursday, April 30, 2009

Happy Labour Day....

Tommorow is public holiday for the world... so for each and every people who being employed i wish all of Happy Labour Day... for Search n Destroy Bloggers, dun forget this coming Monday...all of u will be freeze from blogging for about 15 days..hahahaha.... keep in touch my hunny bunny Search n Destroy....

Wednesday, April 29, 2009

Loneliness Always Be With Me....

Mmm...when i read everything i wrote on 9 march 2009, i realized its already a month plus i never post anything on my blog...my mind was blanked, blocked and corrupted like my PC.. hehehe... today on 27 April 2009 i start everything back after my mind has been formatted again... lookin' for the best article to be posted is not an easy way... talk about what's on my mind... still have more space for the material and words of thought... i already reach 26... with another burden on shoulder i need to wake up n be prepared for the next episode of life... its not easy and its not difficult... but it always give me some challenges...

Monday, March 9, 2009

Short & Simple Vacation....

Hola....


Rasanya dah lama sangat tak update blog ni....rindu lak...kadang-kadang disebabkan keje yang terlalu banyak telah menjejaskan mood nak update posting dalam blog ni....after a short n simple vacation kat Melaka that day...i gained back my mood...although not a whole but at least my finger dah activate balik...

Hari tu masukkan posting pasal i rindu kat UiTM Melaka...lastly i decided to make asimple n short vacation to my second hometown known as Malacca....I went there with my friend...a very special friend (jangan nak wat kontroversi yer)....sesampai je kitorg check in kat Pengkalan Balak....Kamunting Beach Resort (simple n nice resort next to the beach). I dah promo resort ni harap dapat la sesikit share saham resort tu...hahahahha

Kemunting Beach Resort, Pengkalan Balak Melaka

Pantai Padang Kemunting

View depan Resort


Memulakan perjalanan dari Kuala Lumpur..amik tiket transit kat tol sungai besi n menuju ke susur keluar Pedas Linggi Rembau…napa amik susur ni..saje je nak ikut jalan kampong…seronok tau ikut jalan kampong…very thrilling…apabila kene mengelak “PERIUK API” fuhhh memang mencabar…nak tau apa itu PERIUK API yang dimaksudkan, sila lihat gambo ni…..Pas berhempas pulas memulas stereng mengelak periuk api..padahal ade jugak debushhhhh kebabooommmmmmm….terlanggar…Akhirnya sampaila ke resort tu….bunyi ombak melegakan tau selepas runsing tengok dinding kete terpalit noda akibat PERIUK API tadi….

Ni la "PERIUK API TU"

Dua makhluk tuhan ni memang sinonim sangat ngan Melaka ni...mana2 leh jumpa diorg...so jangan segan untuk menyapa mereka...hahah...sampaikan kawan i kate i ni peminat makhluk tuhan ni sebab setiap kali terpandang i akan beerkate...Cantikkan color die, very the colorful...i like....kawan i ni confuse2 sikit ngan spesis dua ekor makhluk ni...so i jelaskan disini melalui gambar...

Ini adalah LEMBU Moooooo

Dan ini adalah KERBAU....Mcm ne ekk bunyi kerbau..???


Aktiviti pun bermula….bila everything is ready me n my friend pun memulakan Segmen Jalan-Jalan Cikcur Cikcur…malam pertama….let’s go to UMBAI….let’s get ikan bakar….that nite I ordered IKAN SIKAP TIGA RASA, KAILAN, IKAN SIAKAP BAKAR, SOTONG GORENG TERPUNG, and SAMBAL UDANG… sedapnyeee….. dah kenyang jom pi ASTAKONA…hahahaha…apa dia astakona? Pi Tanya diorg yang selalu lepak kat situ….

Medan Terapung Ikan Bakar Umbai Melaka

Juadah Kitorg Uolssss

Taman Astakona( hehehe)View dari satu sudut....

Next day we all bangun n bersiap….Segmen seterusnya untuk rancangan Jalan-Jalan Cikcur Cikcur dimulakan di Bandar Melaka…wah dah lain sangat….so jejalans la kitorang kat area situ….menarikss sangat tau uolsss….balik tu singgah makan jap kat Warung Kak Intan depan UiTM Melaka… teringat lak balik kenangan…melihat adik2 baru belajar hahahha…..

Malam sekali lagi kitorg kuar…kali ni melawat sahabat lama kawan I tu….nama dia Kak Jah….warung Kak Jah memang popular di kalangan bebudak A*** ni….Kak Jah suruh rahsiakan….dia tan nak publisiti murahan….pastu kami sekali lagi menuju ke Bandar Melaka….sajer nak tgk suasana malam…n tempat paling sesuai adalah Taman Astakona…hahahahah….bebalik taman ni kan….memang istimewa….jam 3.00 am we all balik resort n membuta….

Vacation ni memang simple n short…tapi banyak bagi kenangan untuk we all berdua….bila kereta melepasi tol sungai besi dalam kepala I dah mula terbayang minit-minit mesyuarat…paperwork yg dah dekat dateline….office financial matter nak kene settle…..aduhai tolong la den…sangsaro badan ni….alun laie ilang panek batambah pulo masalah….Cauuuuu….


Tolong la i tension laaaa.......

Tuesday, March 3, 2009

Napa Rasa Takde Mood Jer Minggu ni...

Hello,

Rasanya dah lama tak update posting kat blog ni...bukan apa rasa macam takde mood...bila mula nak menaip je mood tu tetiba ilang... apakah petanda...nasib baik last weekend dah gi short vacation kat melaka...amik mood sikit nak keje...sajer je turun melaka untuk short n simple vacation...teringat balik zezaman kat kampus dulu...sesaje lalu depan kampus...what a lovely memories...

Rasanya ni je entry untuk kali ni...tengah ngumpul artikel dulu before mula memblogssss...

Adios...Zaijian...

Friday, February 20, 2009

HAI KAK IRA...I dah jawab...

1) Anak Kunci
kegunaan asal – untuk buka segala benda alah yg berkunci
kegunaan sampingan – buat anting2..kawan I dulu buat laa…kate nye grunge. Tapi I tengok macam patung peragaan kedai kunci…LAHARSSS & HINA SANGAT…

2) Penutup Pen
kegunaan asal – untuk tutup mata pen tu laa…
kegunaan sampingan – untuk digigit2 sampai hancur masa tension…

3) Botol Mineral
kegunaan asal – buat simpan air masak dalam freezer
kegunaan sampingan – buat tempat penternakan nyamuk aedes n tiruk…

4) Paper lama
kegunaan asal – buat bungkus nasi lemak
kegunaan sampingan – pukul lipas…eiiii geli I uolssss

5) Seluar 'D' lama
kegunaan asal – untuk jadi bahan arkib dalam almari
kegunaan sampingan – mungkin boleh dijadikan penutup kepala kepada pencuri2 (Cadangan I jer tau…) Macam watak “Oolong a.k.a Wuron dalam Dragon Ball..cuba perhati atas kepala dia...comel kan...


6) Lesung batu
kegunaan asal – untuk menumbuk lada, bawang untuk masak nasi goreng
kegunaan sampingan – jadi penukul paku kalo I terlupa mane I letak penukul besi i. (Cikgu Kemahiran hidup I yg ajar)

7) Langsir
kegunaan asal – untuk menghias tingkap
kegunaan sampingan – sekali sekali boleh dijadikan gaun makan malam kalo dah tak sempat nak pi tempah…

8) Komputer ofis
kegunaan asal – siapkan assignment yang bos kasi…kegunaan sampingan – download lagu, update blog, tgk movie masa takde keje. Pendek kate kegunaan sampingan lagi banyak dari kegunaa asal. Wallla…

9) Duit syiling
kegunaan asal – bayar parking kete, beli air tin
kegunaan sampingan – gores kad top up…

10) Laman Blog
kegunaan asal – Menceritakan atau berkongsi cerita ngan rakan2 bloggers.
kegunaan sampingan – MeLAHAR orang dengan sesedap rasa….

Sunday, February 15, 2009

Dah Jawab...Hehehe

I jawab Tag u PJ Selamba...


IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
Shut Up And Drive - Rihanna

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Livin’ La Vida Loca – Ricky Martin

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Drama – Ning, Nikki, Yanie

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Beauty And The Beast – Celine Dion

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
Heal The World – Michael Jackson

WHAT’S YOUR MOTTO?
We Are The World – Various Artist

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Just Another Sad Love Song – Toni Braxton

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Laila Namamu Teratas - Search

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Generasiku - OAG

WHAT IS 2 + 2?
Memori Tercipta – Shila OIAM

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Smack That – Akon

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Left Outside Alone - Anastacia

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Biarlah Rahsia – Siti Nurhaliza

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Goodbye – Air Supply

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
It’s Not Right But Its Ok – Whitney Houston

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Earth Song – Michael Jackson

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Melompat Lebih Tinggi – Sheila On 7

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Overprotected – Britney Spears

IS YOUR BIGGEST SECRET?
Pour Que Tu M’aimes Encore – Celine Dion

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Purnama Merindu – Siti Nurhaliza

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Same Script Different Cast – Whitney Houston

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
I will Survive – Diana Ross

Friday, February 13, 2009

My Friday's Breakfast... Burppppp!!!!

Zaoshang Hao,

Pepagi bute i dah call i nye kroni Siti Sarah Sengal untuk bertanyakan ke mana arah untuk breakfast pagi ni... dah penat breakfast kat Mak Mah Corner... Kitorang pun mula mengambil risiko dengan menyeberangi jalan yang penuh ngan kete...semuanya laju2...berdegup-degup ati nak melintas...muka Sarah pun macam pucat2 sebab takde satu pun kete nak berenti masa kitorang mula menyeberangi jalan tu...laju je semuanye...rasa takut ada...takut2 kalo tak sempat sampai di tempat yang dituju... kitorang toleh kiri toleh kanan kereta semua masih laju2 semuanya...takde satu pun yang simpati sebab kitorang nak melintas.. I pandang Sarah n Sarah pandang i balik...mudah betul nak lintas jalan ni walaupun kete tak putus2 lalu...Sebabnya kitorang melintas guna JEJANTAS....mudah dan selamat...hehehehe....Semua rakyat Malaysia sila la gunakan jejantas yer untuk melintas...sebelum nyawa anda melintasi tubuh anda...

Sampai je ke tempat tujuan aku melangkah masuk... Semua masyarakat dalam cafe tu mengangkat muka...Wah rasa macam Rihanna n Chris Brown lak... I Rihanna n Sarah Chris Brown huhuhuhu...susup sasap kitorg mencari port terbaik untuk melayan nafsu makan kitorang...memula i malu nak bagitau Sarah yang i nak makan 2 keping roti canai.... maklum laa nak cover yang i ni tak kuat makan...Baru nak memula kan cerita Sarah menyampuk yang dia nak order 2...Wahhahahahahahahahahahhaha....ada jugak geng i yang pelahap.... Kitorang kalo makan memang macam bomoh yang bela SAKA... makan untuk 3 orang....

Bro, Roti Kosong 2 n Roti Telur 2....i n Sarah mengorder... I mengharapkan order kitorang tu akan dihantar dalam 2 trey je laa tapi laharssss betul mamat tu....Order kitorang dihantar berasingan...Roti kosong sampai dulu n Roti Telur kemudian...pecah la lobang kitorang ngan masyarakat sekeliling yang memerhati dua makhluk tuhan ni makan....pakcik sebelah pandang2 je...rasa macam nak sapu je muka dia ngan roti canai i tu...Pedulik hapa....kitorang terus makan n makan dengan laju2....

I tengok mulut Sarah mengunyah makan roti canai tu tak ubah macam Shredder Machine yang kat opis....hehehe....

Ni la dia juadahnyanye.....Yums Skalsss....






Thursday, February 12, 2009

UiTM Lendu Di Hatiku....


Salam,

Hari ni masa tetengah buat keje terpandang la picture masa zaman belajar dulu... I miss that moment so much... selepas SPM 2000 dalam bulan March 2001 i dapat offer further study...Bukak je surat tawaran i tengok i dapat offer AM 110 (Diploma in Public Administration) formerly known as AL 110 Faculty of Administration and Law. Waaaa kursus ni i letak di tempat kelapan dalam senarai kursus yang i pohon sekaligus bermaksud ia hanya sekadar memenuhkan ruang kosong yang ada...lastly kursus ni yang i dapat...LAHARSSS betul rasa dalam ati....

Masa tu perut dah memulas... kepala dah tension pasal apa yang i nak tak dapat... Langsung i cuba menyembunyikan surat tawaran tadi kat dalam almari...tapi nasib kurang baik...adik selongkar almari n surat tu terlepas ke tangan dia n i kantoi... Mak n abah mula MELAHAR i...sedeyyyy.... dengan berat hati i melangkah ke UiTM Melaka yang terletak ceruk ladang getah kat Alor Gajah Melaka.

Sepanjang perjalanan pi daftar i emosi gile bila tengok jalan nak masuk ke kampus tu...keliling pokok getah...tak nampak pun umah orang...yang i nampak kerbau berkeliaran...ya ampun ni kampus ke atau....ARGHHHHHHH Kompiussssss La.....Masa tu i rasa bermula la sejarah gelap idup i dalam kebun getah di daerah Alor Gajah tu....Emosi i makin tintong bila i tengok ade beratus mate anak tangga i nak kene daki nak ke B.A (Bangunan Akademik) huh...

Pejam Celik Pejam Celik...5 tahun i kat sana...dari diploma i sambung degree... Fakulti Pentadbiran dan Undang-Undang dah pun bertukar nama ke Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi... Thanks to Pn. Asmidar Lokman, Prof Madya Pn. Norhayati Mohd Salleh, En. Ahmad Naqiuddin Sanuzi Bakar, En. Hameed Mydin, Miss Begum, Pn. Suzi, Pn. Nasreen Miza Hilmy, En. Tony Paridi Bagang, En Suhaimi Abd Samad, Pn. Mimi Sofia, Prof. Madya Ilyas Zaidi, Pn Aliza, Prof Madya Rosnah Aluai and all my fellow friends...I miss every single moment that we had together... All of you put colors to my life...

Now i admit...tempat i anggap kebun getah, kuno, ceruk 5 tahun dulu is the best place i ever been... I miss that tangga, i miss that lake... i miss that mystery story of UiTM Malacca. UiTM Melaka (Lendu Campus) U ALWAYS IN MY HEART...


UiTM DI HATIKU

Wujudmu di sini di tanah anak merdeka
Bagai obor ilmu memayungi putera puterinya
Pelopor hidup budaya bangsa
Agama negara
Pembentuk akhlak manusia agar jadi sempurna

Ku yang melangkah ke sini
Ingin mempelajari
Rahsia di muka bumi dengan cara hakiki
Tunjukkan aku jalan ilmu mu
Untuk ku menuju
Destinasi cita-cita negara dan bangsaku

Maju lah bangsa maju negara
Berkat usaha jaya MARA
Kami berikrar akan berjasa
Hingga kite berjaya

Demi Bangsa.....

Watikah yang kumiliki
Kan ku semat dihati
Janji ku pada pertiwi untuk menabur bakti
Ku sempurnakan seikhlas hati
Membela negara
Doa restu ayah bonda
Untukmu semua....

UiTM USAHA TAQWA MULIA...






Dulu.... Kini....

Wednesday, February 11, 2009

Man and Tiger.....In Conflict

Bonjour,

Recently, we heard and read many article discussed about the conflict between man and animals and most popular conflict is happened between Man (Homo Sapiens sapiens) and Tiger (Panthera Tigris Tigris/Jacksoni/Altaica/Corbetti/Amoyensis/Sumatrae). As we all know, conflict between these two being has happened since decades ago and until now there are no solution to this problem.


Sundarbans in Bangladesh is the massive mangrove area which also being called as a 'deadly zone" by some local villagers. This is because many tiger attack cases being reported there. This serene mangrove environment has turn into eerie place since some villagers since many of them have their own personal experience and story about their encounter with this beautiful but fierce creatures.


In Malaysian context, we also have our own story... Last decade, Malaysian have been shocked when an aborigin man body were found without legs and head. The shocking news continued when an innocent lady work as rubbertapper was attacked by tiger in her plantation. Her head skin was being teared by the tiger claws and her skulls was puntured by the massive canine teeth. Luckily she still alive until now....


We should realize we are not alone in there earth....we share it with other creatures... Understanding the true concept of sharing will allow us to realize how important the existence of different species and subspecies... Malaysia is a developing country and due to this it actively open many areas of land in fulfilling its mission for success. Sadly, we always forget that this land and soils are not only belong to human being...it belongs to all creatures....land clearing and deforestation has decrease tigers habitat and our intervention to their area already create a tension for them.


The Malayan tiger is found only in the Malay Peninsula , southern tip of Thailand and Peninsular Malaysia. Tigers are not found in East Malaysia ( Borneo ). In Malaysian, they are sparsely distributed from the northern transboundary forests contiguous to Thailand to the most southern tip of continental Asia . Besides the three main tiger landscapes: Main Range (ca. 20,000 sq km), Greater Taman Negara (ca. 15,000 sq km) and the Southern Forest Complex (ca. 10,000 sq km), tigers are still found in isolated small forests, secondary vegetation fields, and abandoned agricultural land in low human density and road density areas of the east coast. Majority (88%) of the tiger habitats are found in the four main states of Pahang, Perak, Terengganu and Kelantan. (Sources from Save The Tiger Fund Article)


Malayan tigers prey on sambar deer, barking deer, wild boar and livestock. Tigers in Taman Negara also prey on sun bear. Whether their principal prey includes gaur and tapir is unknown. Tigers occur at very low densities 1.1-1.98 tigers per 100km 2 in the rainforest as a result of low prey densities, thus in order to maintain viable tiger populations of minimum of 6 breeding females, reserves need to be larger than 1000km 2 . Biological/ecological research on the Malayan tiger is still in infancy. For example, information on dietary preference, morphological measurements, demographic parameters, social structure, communication, home range sizes, dispersal capabilities are all lacking. (Sources from Save The Tiger Fund Article)


Let us think back what we had done...do we want this conflict continually happened and at last human being won that thropy and there are no tiger alive?..or we want these creature still living beside us and we proud it is a symbol of bravery and sovereignty of our beloved Malaysia?..The answer is in ur hand...


Think wise before u answer....

Deforestation...

Hola,

Today i would like to share some information with you regarding 'Deforestation". According to United Nations Confrence on Environment and Development (UNCED) on 1992, deforestation is defines as "land degradation in arid, semi-arid, and sub-humid areas resulting from various factors including climatic variations and human activites."

When we talk about the deforestation, we cannot separate this issue with biodiversity. Deforestation has create the imbalance to our unique biodiversity that we have in our country. Each and every region in this world has unique and distinctively biodiversity. Here we can define biodiversity as the "the wealth of life on Earth, the millions of plants, animals, and micro-organisms, the gens they contain and the intricate ecosystems they build into the living enviroment"(World Wildflife Fund).

Malaysians nowadays should change their way of thinking and the matter of deforestation should be put into their serious discussion instead of politic, fashion, lifestyle and etc. We had experienced so many events of death due to the natural disaster. Although it is regarded as natural disaster, we should examine and try to find the root of the problem to such disasters. And finally we will find the answer...human intervention to the biodiversity is one of the major causes of it...here i would like to list down some major effects that will happen if deforestation is continually happen in Malaysia...



1) Dramatic Increase in Temperature

This happen when many trees has been cut down. Trees provide shade so that the shadded area will have a moderate temperature. When there are no trees available, the temperature will dramatically increase and these kind of effect we already experienced in Malaysia especially in the urban area.

2) Lost Of Moisture In Soil

Direct exposure form the sun to the soil will reduce the moisture since the soil get baked and the moist evaporate to the atmopshere due to lack of canopy leaves which can prevent such thing from happened.

3) Desertification

According to the record from United Nations Environmental Programmed (UNEP), between 1958 to 1975, Saharen Desert was expanded about 100km southward. Plus, UNEP also estimated that desertification will threathned 35% of world surface and 20% or world population. It will also affect Malaysia if we do not take any action from now.

4) Less Carbon Dioxide and Nitrogen Exchange


Rainforest is important on carbon dioxide and nitrogen exchange process. Recent survey annouced that deforestation contribute about 10% in Greenhouse gas emissions and most of us know that Greenhouse gas is the gas that trap heat in the atmosphere. And of course when such heat being trapped it will end up with global warming effect due to progressively high temperature.

5) Lost of Green and Recreational Areas Of Land
Clean water and clean air are two rewards that forest can give to us. Rainforest clearing will result the in lackness of such thing. Plus, we will also lost a wide area of recreational place. This effect can create a major repercussions to the earth and all creature on it.

Monday, February 2, 2009

Alahai Hari Wilayah.....

Bonjour Madame/Monseur,

Kisah 1

Pagi tadi tepat jam 6.50 a.m membebel handset i menyanyi lagu Maya Karin....kelam-kabut i mengumbah briefcase i mencari mane 'menatang' tu....dah setengah minit Maya Karin melalak sampai serak2 basah suara ala2 William Hung baru la berjaya i menekan punat handset itew.... Tertera satu SMS dari Sarah berbunyi.....

Sarah : Nok, parking tempat aku minggu ni... k

Fa : Eh kite kan cuti ari ni uols

Sarah : Eh, kite cuti ke? eh, bukan ke wilayah je...ko saje je kan pepagi bute ni nak mainkan aku...

Fa : Cuti la wei. Mak kat atas katil lagi ni.

....Masa ni aku dah dapat agak Sarah mula kelam kabut sebab dia makin confuse....sebabnya SMS seterusnya yang i terima agak lambat dari dia....sebelum dia sempat anta SMS seterusnya i medahului dia...

Fa : Hahaha. Ko very the "Kueeehhhh" laaa. Mudah nak percaya. Ni mesti tengah tipon sesapa nak confirmkan.

Setelah hampir 5 minit, SMS dari Sarah diterima...

Sarah : Lahar ko!!!!

(Kebenaran yang Sarah confuse sama ada hari ni cuti atau tak telah disahkan sendiri oleh tuan punya badan Puan Siti Sarah Che Dan...menurutnya, beliau menghubungi kawannya Ina(kalo tak silap i) untuk mendapatkan kepastian sama ada Selangor akan bercuti jugak ke pada Hari Wilayah Persekutuan...i guess dah bape lama laaa wanita ini hidup di bumi Malaysia....hahahaha)

Kisah 2

Tepat jam 9.45, Sarah muncul ke bilik i. Inilah dialog perbualan kami.....

Sarah : Nok, ko tau tak no telefon E.. D...... (Seorang Officer di HR Department)

Untuk makluman, HR Department kami terletak di jalan Dato' Onn Kuala Lumpur.

Fa : Ko hamik la buku directory tu...

Sarah terus menyelak buku tu laju2 kononnye efisen..... dan menekan punat telefon macam nak tercabut punat tu

Sarah : Pehal HR ni takde orang hangkat...diorang suka tau wat macam ni...!!!!

Tanpa membuang masa i terus men'Caras'....

Fa : Hey Laharsss, bukan ke Jalan Dato' Onn tu kat Kuala Lumpur....pehal ko sengal sangat. Kan ke hari ni K.L cuti la Uoolssssssss....Sengal tul laaa dia ni...

P/S : Sian Sarah ni...tapi disebabkan sengal2 ayam dia laa hidup i ceria...Time kasih Sarah....
.

Sunday, February 1, 2009

I answer ur Tag Wahai Abang Onggon....

Rules: Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people..


1. I am Fa......



2. I really wanna go to : Christchurch, New Zealand



3. My favourite place : Summerset Resort at Rompin, Pahan

4. My favourite thing : My Compaq CQ40

5. My favourite drink : Nescafe O Ais



6. My favourite food : Nando's 1/4 Chicken with 2 sidelines (Peri Chips & Coleslaw)



7. My favourite color : Maroon


8. I live in : Puchong, Selangor



9. I was born in : Klang, Selangor


10. School/College/University I attended : UiTM Malacca (UiTM Dihatiku..I miss it so much)
11. My favourite story : Homeless To Harvard


12. This is my hobby : Bowling....

13. And i definitely dream for this thing : Apple Notebook



14. nah i nak tagged manusia2 ni lak.....
Jawab Jangan Tak Jawab kalo tak nak rasa di 'Hanjing' kan....hahaha

Friday, January 30, 2009

Hari Feeling Chantiqueee!!!!!

Bonjour...

Hari ni rasa macam malas nak wat keje walaupun ada keje belambak nak kene siapkan...maklumlaa "Maharani" sedang bercuti...yang "Dayang Si Maharani" lak bebuat tak tau je kat pekerja-pekerja istana. Ini laa masa yang dah lama dinantikan...pi bilik Sarah jenguk2 dia tengah wat keje..fokus pandang komputer, maklum laa dia dah E.L 2 hari...tapi i rasa macam dihanjingkan kerana Sarah sebenarnya pandai berpura-pura...dia ngah update Blogs dia rupanya...Abang Kerul a.k.a Onggon lak sibuk ke hulu ke hilir ala-ala nurse kat bilik bersalin...busy uolsss melihat anak2 didik bloggers dia mengemaskinikan blog memasing...Raja lak (the one and only Indian Boy) nampak makin kurus...i hengatkan dia "menjolok tekak" (bulimia) sebab nak kurus...rupanya tengah sakit tekak (tonsil) sian uolsss...katenya kalo sekali lagi bengkak dia nak kene operate...sian Raja pasni dah takde tekak laa dia huhuhu larikkkk....tapi i sangsi jugak sesambil operate tekak kang dia mintak extra untuk bedah plastik lak...dia penah cakap nak jadi Chantique...hehehehe n i pernah bersekongkol dengan dia pi Tong Wah beli alatan pencantik muka....Felix...dah la pagi tadi datang lewat katenya LRT rosak...betul ke itew uolss atau malam tadi dia "kepenatan"...hahahaha....very the nak propa cerita untuk raih simpati...huh....

Lastly, i pun buat perangai "kedahak" ngan mengsnap pictures untuk verangan.... dan nilaa hasilnya...



Lihat...besarkan permukaan yang Si Mak Hayam Felix guna untuk memuatkan tubuh serta wajah dia...

Sian Sarah...muka dia nampak penat....kelabu asap muka dia...i pun tak tau sama ada pagi tadi gas dapur dia abis n dia terpaksa guna dapur kayu n muka dia dilitupi jelaga...untuk mengambil hati dia i cerahkan sikit pic ni...kalo tidak dia dah sama macam dinding belakang bilik i...


Ni dia RAJA...buat julung2 kalinya muncuk dikhalayak blog...dia tengah menanggung derita akibat suntik Botox..opppssss sorry..tekak dia tonsil...merana tak leh nak menelan...susah itew uolss..mulut adalah organ terpenting...bukan hanya untuk makan...bahkan banyak lagi benda leh dibuat menggunakan molot.... Get well soon...

Felix n i hanya leh berbaik sekejap je...orang cakap Plastik...pastu kami mula "menghanjing" satu sama lain...i jadi zebra dia pun nak jadi zebra gak...very bebelang ari ni... muka nak kekwat...


Lastly, i mengalah jugak..kasi la laluan kat anak2 ayam baru nak naik ni...terus di Felix possed kekwat ala2 La Queen...sambil mengaktifkan lemak tubuh dia dengan membersarkan tubuh supaya mencaras ruang dalam camera...SENTAP!!!!

Tuesday, January 27, 2009

Awak urang Minang....

Salam
Bak apo kini ko jadinyo tuan, manangguang jo anak salaban, sangsaro badan manangih la surang, bak iko nasib eh den tangguang kan, biarla sangsai iduik ko tuan, maminto kasiah sapanjang jalan
alah tamanuang jo surang, maratok manangih pagi dan patang, manganang jo untuang nyo badan, awak yang tuo indak dipadulikan, saro manjo baruak di hutan.
(Sangsaro Badan by Mastura)
Kalam lah hari di Simabua, kudo ah lakek palanonyo, baranti sampai siang hari, kalau dinanti lamo bana, samalam maik dalam kubua, tibo malaikaik ka mananyo, bukannyo jawek nan tabari, kasiah ndak sampai nan takana
Untuak Minang kami nan tacinto,bundo kanduang kami nan taibo. Panduduak nan samestinyo manjago,namun bantuak sarupo mahino...???Memang pandapek ko indaklah untuak kasadonyo,tapi baa pulo caro mamilahnyo kok bantuak itu adonyo...!?Di kampuang apo lai di kota samo se parangainyo, caliak lah banyak dunsanak kito nan kini supo tabedoburuak pandia malagak supo indak pandai lai jo bahasonyo...!?Baitu pulo panyampaian namo tampek jo tulisan nan babedoado. Manga indak bangga jo paninggalan niniak muyang kito nan lamo bukankah adaik jo budaya Minang kito indak lo kalah santiangnyo...!?Manga pulo nyo malah mamiliah kapado nan "urang punyo",indak sadarkah baso nan supo itulah caro urang kapia manyasekan kito...!Wahai urang Minang dunsanak nan tacinto sadarilah basonyo adaik jo budaya Minang adolah karunia-Nyo untuak itu marilah kito baliak ka "khittoh" Minang kito,"kaffah"lah manjadi rang Minang, sabalun nagari kito tagadai pulo.Puisi ko dibuek dek karano kaprihatinan kapado suku nan banamo MINANGKABAU...Samoga dunsanak nan lainnyo, lai tabaok pulo kapado nasihaik nan (insyaAllah) bayiak adonyo ko, amin Allahumma amiin...

Friday, January 23, 2009

Sarah Sudah Menyimpan Dendam...

Xiawu Hao,

Cemas, kecut perut i bila Sarah( http://roddypoody.blogspot.com/) sudah mengancam untuk melakukan sesuatu ke atas i...semuanya bermula dengan satu komen i dalam one of her posting...(~Sentap~) adakah dia ingin memulakan perang ke atas i...kenapa "spetot" harus menyebabkan dua rakan baik berdendam....kenapa...adakah makin banyak jumlah "spetot yang dibeli menyebabkan jumlah dendam itew bertambah...gusar i memikirkannya...tak sangka Sarah sorang pendendam...disebabkan "spetot" dia berubah...disebabkan "Scarlet" pun dia berubah...berdebar-debar hati i untuk bersemuka dengan dia...Sarah cubalaaa fikirkan masa-masa kiter bersama...masa kite memilih "spetot" tu...rasa macam mesra je suasana..tapi kenapa sekarang disebabkan "spetot" itew ko berubah...Jangan la disebabkan "spetot" putus persahabatan...jangan kerana "spetot" kite bertikam lidah...jangan hanya kerana "spetot" ko bermasam muka...

Ampuni diri ini...hanya "spetot" yang mengenali "Scarlet"...
huhuhuhuhuhahahahahkihkihkihkihkih lawak lawak lawakkkkkk Siti Sarah Palin niiii.....

Wednesday, January 21, 2009

Somebody Hit My Hubby...So sad laaaa...

Guten tag,

Semalam, pukul 6.45, i tak sangka my beloved Hubby telah dilanggar oleh somebody yang tak berhati perut...2 tahun i bersama dia tak penah sekalipun i lukakan dia...tapi kenapa orang lain mesti wat macam tu kat dia...i caress him with every single love that i have but yesterday somebody cause a scars that i can't really accept... It was a very painful moment for me when i looked at him... and my eyes almost full with tears...i send him back to my parents house at Klang with a hope somebody can look after him in... Thanks God i'm not alone, my second hubby whom i know almost 2 months cure my sadness...lookin' at him made me feel happy again...Sihat i tengok dia, makin handsome... 'doctor' said my first hubby will fully cure by this coming Thursday....i cross my finger n always pray for that....thanks God, both of them were very sporting... they dun have any single jealousy with each other since they know i do love and care both of them...to my beloved Hubbies...I LOVE BOTH OF U SO MUCH....


My First Hubby (Mr. Kelisa) A very deep scars.....

My Second Hubby (Mr. Satria GTi)

Sentap...Very the KUEH i kene tagged....

THE RULES & REGULATION
#Go to www.urbandictionary.com and type in your answers to the following questions.
#Post the first definition it gives you.

Uolsssssssss,

Ni dia jawapannya....

1. Your name?
~ Farid.
~ a callsign in malay use for an extraordinary human who exceed the limit of normal human and also mostly consist of freaks. Usually it refers to superhero and sometimes refers to freak (I'm the first definition not the second one)

2. Your age?
~ 26
~ one of the largest prison gangs in south africa. "sonop" tattoos include the number 26 with a crude half circle above it with sun rays extending. 26's operate during daylight hours. (In Malaysian context, I'm the one who join underground movement named "Search n Destroy")

3. One of your friends?
~ Sarah
~ a sexy little creauture! (Yes, she is a "creature" not Human Being...hahaha)

4. What should you be doing?
~ Eating
~ Vulgar slang. To perform oral sex . (Opsssss, Bujang Lelang a.k.a Felix, please explain.....run for your life....)

5. Favourite colour?
~ Maroon
~ A term of derision often uttered by Bugs Bunny when referring to an interaction with a dopey adversary. It is a mispronunciation of the word "Moron" (Uolss understand what it means).

6. Birthplace?
~ Klang
~ When you fall on your face trying to catch a football in front of three hot women. Then you go dumpster diving, find clothes that fit you, and keep them. (I always do...but plsss i dun play football...but the other balls yes...)

7. Month of your birth?
~ March
~ 1.Month in which creative, layed-back, dreamy, cool people were born.
~ 2.The month in which all sexy, drop dead gorgeous women are born.
~ 3.All people born in March are true inspirations, have imaginations that run wild and are go-getters. The month in which all of the true gangsters were born!
(All three definitions was a really reflection of me....am i rite?)

8. Last person you talked to?
~ Ram + lah
~Ramlah isn't defined yet. (See how invaluable she is....hahaha)

~9. One of your nicknames?
~ Nok...
~ To disagree, but comply. No, but Ok (See how plastic i can be....)

To Abang Khairul....I already answer the question......

Thursday, January 15, 2009

Rendang oh Rendang...

Bueno Diaz,


Akhirnya berkat kesabaran dan ketekunan i untuk menyahut cabaran Abang Rahman (siapa dia itew Abang Rahman...hanya i je yg tau) i berjaya masak rendang daging untuk dia n kekawan selahar dia...yg peliknya setelah berkali-kali i campak2 n pijak2 daging tu dalam bilik air n celup2 dia dalam larutan Harpic Power untuk melembutkan dia.. tetap tak lembut2 jugak daging tu...last2 malam tadi lepas balik dari keje terus aku membuka acara masak memasak rendang...dan akhirnya tepat 11.30 malam rendang itew siap terhidang dengan jayanya...hehehe satu misi dah selesai...pagi tadi untuk melengkapkan misi ini i bawak rendang itew ke opis...orang yg pertama tau mestila Si Mulut Puaka Siti Sarah...kecoh mulut dia atas bawah berkate-kate dan memanggil2 manusia sekelian alam untuk makan bersama rendang itew...hahahaha...jimat sore aku tak payah jadi P.A System memandangkan dah ade alat siaraya bergerak dalam opis ni...kite bermula ngan abang kerul selaku Ketua Bloggers Cawangan Penyelidikan...dia kate ok..sedap......beralih pula pada Sarah...dia kate...noq very the rasa rendang kangkang ko...tah dari mane dia tau rendang tu dikangkangkan..fitnah semate..i skipping je atas rendang tu malam tadi...seterusnya P.A bos i Dak Kecik Wana...tak sangka laa Cik Fa pandai masak...ayat very the propa..konsep2 nak tunjuk mulia n berbudi bahasa...next we go to Abe Comel Farid Esa...dia terdiam bisu sambil terkulat2 (i tau daging tu liat) kemudian berkata..ade dua sebab kalo orang tu rasa makanan dia terus diam..sama ada sedap atau hancur lahar rasanya...so i guess mesti laa SEDAP.... tengok laa air kaki siapa....n yang paling i admire sekali komen adalah dari Abang Rahman... dia kate memang rasa rendang minang...ala sudah urang awak yang masak...kalo indak sadap yo indak la itu urang minang jo kato nyo...Udo Rahman indak tau lapeh yo mamasak adiak tabariang panek...tolong urut lehhh...tapi pujian Abang Rahman hanya sekejap pastu dia demand memacam...tunggu la satu hari nanti dia yg akan i rendangkan...pastu si Wana pas mangkuk rendang tu pada Kak Mas n Kak Ema...dan dengan tak disangka diorg bawak rendang tu naik n letak kat bilik pantry...hamek...kakak2 sekalian alam sudah merasainya....inner shine mate diorg...cuma i risau kekalo ade yg mintak i jadi menantu....larikkkkkkkkkkkkkkkkkkk....tak sanggup i uolsssss.... STOP RITE NOW....

Thursday, January 8, 2009

My Cloudy Day...

Assalamualaikum,

Semalam rasa lega sikit lepas dimaklumkan mulai minggu depan i and my friend tak payah lagi nak bersusah payah pening-pening kepala pikir pasal nak menyiapkan minit mesyuarat untuk satu mesyuarat yang penting yang tetiap minggu kitorang kena jadi urusetia. Awalnya i hanya dilantik untuk MEMBANTU setakat 1 atau 2 minggu sahaja tapi lama kelamaan macam i pulak yang urusetia that meeting. Bukan nak berkira atau mengungkit...arahan dari bos i hanya membantu coz dah ade 2 orang officer yang bertanggungjawab untuk handle the whole event of the meeting...rasa tak puas hati memang bergelodak dalam hati ni..lelagi bila ada satu ketika kawan i amik cuti...sepatutnya 'dia' tu laa yg kene take over the task tapi terbalik kot pulak...i yang kene cover benda yang patut si ' dia' tu buat.... it's a wastage for the government to pay the high salary to those individual who can't perform... as a new second officer i'm really frustrated with such attitude that shown by the senior... it's not what i'm expecting from such people that we can regard as a reference... acting like they know everything but in reality they such a rubbish...is my words too harsh? But i think it is the best way to describe such people... Bila la orang2 macam ni nak di eliminate from their service... they such a people who like to take thing for granted...they are the people who cakap tak serupa bikin...and of course they are the living maggots of the service as well as they are the cendawan yang dah kecut and USELESS....

Saturday, January 3, 2009

Salam Tahun Baru 2009...

Selamat Tahun Baru 2009...

Semenangnya tarikh 1 January 2009, berebut-rebut orang untuk update blog masing-masing...tapi bagi kite, kite memilih 3 January untuk menulis...setiap kalo berakhirnya 31 Disember setiap tahun kite mengharapkan ade sesuatu yang baru akan datang menjenguk kite ketika peralihan tahun berlaku...tapi sesuatu yang tak pernah baru dan masih kekal adalah peperangan...

Each and every day we saw in the paper as well as through our TV screen the main subject that appeared is War..why it never stop...why it always happen...the latest is the occupation of Damn Israel into Palestinian land...its already already happen since 6 decades ago it continue to be happened and we never know when it will last...war has swept away their happiness, war has turned their life upside down, war has separated them from their family, war has stole their love ones, war has stopped their golden dreams, war has grab everything from their land...

We people of Malaysia should be thankful to God since the harmony and peaceful are still with us...we can breath a good air, we can run freely without worry and we can have a very tasty meals if we hungry... we are not yet crying for food and our babies still sleeping accompany by their mama's lullaby not by a sound or mortar and bomb...But why we still don't want to realize and appreciate all these thing...do we need to experience them first then we realize how important the harmonious and peaceful of living...
Alone we cannot make make such war to be ended...but if we joint our hand together, have a collective minds of ideas, combine our voice for peace...it will ensure one day, in any continent, in any land, in any country...the hope of peace can be happened and sure will be happened.... Enough we watering this land with blood and tears. This earth is created by God to be a place of living, a place that can shelter those in need and a place that can give us a peace...

I always pray each and every year bring a new hope of life...a new and interesting to do...and of course a remaining peace for all people...
Remember...Heal the world, make it a better place, for you and for me and the entire human race...